Blog

Crvene zastavice na putu ličnog razvoja

Jul, 28, 2022

Industrija samopomoći mlati ozbiljne novce zahvaljujući ljudskoj patnji, tj, čovekovoj potrebi da mu se patnja umanji ili otkloni. Vrlo lako možemo uhvatiti sebe kako gutamo sate i sate videa o narcizmu, manifestovanju, isceljenju unutarnjeg deteta ili blizanačkim plamenovima. I zato, ukoliko ste se odlučili na putovanje kroz trnovite i bajkovite pejzaže samopomoći i ličnog samorazvoja, imajte na umu ove prijateljske reči upozorenja.  

PROČITAJ VIŠE


Avgust, 23, 2020

Da, dobro ste pročitali: Narcizam je kao guzica, svi je imamo, nije nam lako da je vidimo i kada teramo druge da je ljube, nastaje problem.  Narcisi se posmatraju kroz binarnu opoziciju “mi-oni”, gde smo “mi” neki lepi, zdravi, pametni i dobri ljudi, dok su “oni” neki tamo glupi, ružni, bolesni i zli. Međutim, moram da vas razočaram. Nismo ni “mi” tako zdravi, pametni i dobri, a bogami, nismo ni tako lepi. Svi mi imamo naše slabe narcističke tačke, međutim, bitno je šta radimo sa njima.

PROČITAJ VIŠE

 


Zavist i Zahvalnost – Kog vuka hraniš?

Mart, 6, 2020

Jednom davno bejaše stari Čiroki Indijanac koji je svom unuku ispričao poučnu priču:

– Unutar svakog čoveka se vodi bitka, poput borbe između dva vuka, crnog i belog… Crni vuk predstavlja zlo – bes, zavist, ljubomoru, pohlepu, aroganciju, samosažaljenje, krivicu, greh, srdžbu, inferiornost, laž, lažni ponos… Beli vuk predstavlja dobro – radost, mir, ljubav, nadu, vedrinu, poniznost, ljubaznost, srdačnost, darežljivost, istinu, saosećajnost, veru…

Mali Indijanac se nakratko zamisli te ga zapita:

– Koji vuk na kraju pobeđuje?

Stari Čiroki mu na to odgovori:

– Pobeđuje onaj kojeg hraniš!

PROČITAJ VIŠE


Šta možete da promenite u 2020-oj?

Januar, 29, 2020

Nova godina je stigla, a trial period januara je prošao. Vadite papire, kontrolni! Hoću da svako od vas zapiše odluke koje će sprovesti u 2020-oj. Doduše, već mogu da vidim šta ćete napisati. Ove godine ćete stvarno smršati. Naći novi posao. Početi da pišete knjigu. Upisati onaj kurs koji vas je zanimao. Naći ljubav. Postati uspešni. Postati bolji. Lepši. Pametniji. Svake godine, ista priča, zar ne?

Naravno, kada bi bilo tako lako sprovesti velike promene, svi bismo odavno bili tamo gde želimo da budemo. Nažalost, sprovesti promene nije lako. Ukoliko zaista želimo da u novoj godini otpočnemo novi život, trebaće nam nove veštine, nove navike i nova znanja. Novi život zahteva jedno Novo JA.

PROČITAJ VIŠE


Da li ste meta emotivnog zlostavljanja?

Decembar, 18, 2019

Uh. Ne postoji duhovit način da se otvori ovakva tema. Zlostavljanje je tako ružna reč. Zlokobna. Nabijena negativnom energijom. Kada mi je, pre malo više od godinu dana, terapeut kog sam posećivao rekao: “Ne budite tako strogi prema sebi, ipak, vi ste preživeli zlostavljanje” te reči prosto nisu rezonovale.

“Zlostavljan? Ja? Ma kakvi. Ok, nisam uvek imao baš najbolji odnos sa mojima, ali ko ima? Deca u osnovnoj nisu bila baš blagonaklona, da ne kažem da su bila nasilna, ali to je sve normalno zar ne? Kada sam malo porastao ulazio sam u razne intenzivne ljubavne, prijateljske i profesionalne odnose nakon kojih bih još godinama bio jako povređen, emotivno prazan i nesiguran, ali hej, to je sve za ljude, zar ne? Da li ZAISTA mogu ono što sam prošao da nazovem zlostavljanjem? Da li smem? Da li sam onda samo još jedan kukavni slabić koji skuplja poene na opresiju?”

PROČITAJ VIŠE


Volite sebe i sebe će voleti vas: O ljubavi prema sebi

Novembar, 14, 2019

Ok. Dan prvi. Od danas ćemo sve drugačije. Danas ću da ostavim pušenje i da počnem zdravije da se hranim. Istuširaću se, pojesti nešto zdravo za doručak, obući ću nešto u čemu se osećam dobro i krenuću u pobede. Na izlasku iz kuće, pogledaću u ogledalo, udahnuću duboko i reći ću sebi „’Ajde, šampione. Ti to možeš. Ti si lep, pametan, talentovan i voljen.“ Ponavljaću ovu mantru dok stignem do odredišta, možda mi ovaj put upali. Već sam ih probao par:

„Voli sebe, jer ako ne voliš sebe, kako ćeš voleti ikog drugog?“

„Stavi sebe na prvo mesto i sve ostalo će se rešiti samo.“

„Dobro jutro, lepotice!“

Nijedna od tih mantri se nije nešto pokazala. Čak ni ova poslednja. Šta to Ruška Jakić zna što ja ne znam?

PROČITAJ VIŠE


Ljubav kroz zid: O emotivnoj nedostupnosti

Oktobar 28, 2019

Marija ima problem. Marija nije zadovoljna u vezi. Marija priča sledeću priču:

Ja  sam  večiti čekač.  Kao  mala  uvek  sam  čekala  –  tatu  da  se  vrati  sa  puta,  mamu  da  se  nasmeje.  Nisam  dočekala ili vrlo, vrlo retko. Često  sam  mislila  da  to  znači da moram još više da se trudim, pa će se eto ostvariti. Mama je uvek brinula, naravno o bratu, da li je jeo, da li mu je hladno, šta je dobio u školi, kada će da se vrati kući. I mene je često primećivala samo zahvaljujući  njemu:  “Odnesi  mu  džemper. Vidiš da duva.”  Nosila sam, trčala sam da odnesem. Ja sam pak, uvek radila sve što je ona htela, pa i sve što sam samo pomišljala da bi ona htela.  Vezla,  plela,  prala  i  brisala  šoljice  za  kafu  kad  joj  dođu  komšinice. Doduše,  komšinice  su  me hvalile, a ona je i tada uzdisala zbog nečega. 

PROČITAJ VIŠE


Pogled ka Suncu: O strahu od Smrti

Oktobar 09, 2019

Zdravo divni čovece!Htela sam te zamoliti nešto… Ako je moguće… Da napiseš tekst o strahu od smrti i napadima panike?

“Može!” odgovorio sam, ni ne sluteći koliko teško će mi biti samo pripremanje ovog teksta. Realno, smrt je tema o kojoj se nerado govori, a sam strah od smrti je možda i još veći tabu. Sa druge strane, to je tema koja se zaista tiče svih nas, tako da sam progutao knedlu i rekao “Ok”. Razmišljanje o smrti me neće ubiti, ali možda mi može pomoći da živim.

Istina je da nisam nimalo imun na činjenicu sopstvene smrtnosti. Ima dana kada je doživljavam kao daleku neminovnost sa kojom ću se, ako sve prođe kako treba, vremenom pomiriti. Ima dana kada smrt ostaje daleko u zapećku mojih misli. Naravno, ima i noći kada ne mogu da zaspim od užasa. 

PROČITAJ VIŠE


Život posle 30-te?

Septembar 27, 2019

Svi smo čuli za krizu srednjih godina koja nastupa kako se približavamo četrdesetoj. Sam termin skovao je psiholog Dejvid Levinson tokom šezdesetih godina prošlog veka kako bi pod jednim imenom objedinio vrtlog životnih pitanja i ambivalentnih osećanja koja se javljaju u ovom periodu života. Mnogi autori su se bavili ovom temom i postoji niz teorija o tome šta izaziva ovu krizu, no sama kriza se smatra za univerzalno prihvaćen fenomen.

Međutim, kako me od moje četrdesete deli još jedna cela decenija, razmišljanja o krizi srednjih godina ću staviti u plastičnu foliju, pa u celofan, pa u kutiju, pa u još jednu kutiju, a onda ću tu kutiju da pošaljem negde daleko,  sa naznakom „vratiti pošiljaocu za 10 godina.“

U međuvremenu, pozabavićemo se jednom „manjom“ krizom. Krizicom. Krizičicom koja nastupa kada se društvena očekivanja, lične frustracije i osećaj dužnosti da svom životu damo neko usmerenje udruže i sa dozom osude u glasu nam kažu: „Znaš kako, imaš već trideset godina.“

PROČITAJ VIŠE


Zašto ljudi šalju sms za rijaliti, a ne za lečenje bolesne dece?

Septembar 20, 2019

“Imamo temu za tebe!”, rekli su.

“Mogao bi da pišeš o tome zašto Zadruga za jedno veče zaradi basnoslovne količine novca od glasova publike, dok deca koja se leče putem sms-a tu količinu novca ne skupe nikad!”, rekli su.

“Ali to je škakljiva, osetljiva i kompleksna tema koja može da utiče na moju digitalnu reputaciju… Naravno da hoću!” rekao sam i odmah nakon toga pomislio: ”Eto prilike da oslobodim svog unutarnjeg kultur-fašistu i ospem paljbu po svim tim trovačima nacije i po svima koji blenu u kojekakve Parove, Farme i Zadruge umesto da misle na decu! Oni su razlog zbog kog ne možemo da imamo išta lepo!”

Međutim, kada sam podmazao zupčanike i naštimovao svoj frontalni lobus, shvatio sam da uopšte nemam želju da se bavim lažnim moralisanjem.

PROČITAJ VIŠE


Spiritualnost VS SpirituAnalnost

Septembar 11, 2019

Termin analna ličnost se nekako odomaćio u svakodnevnom govoru i uglavnom ga koristimo da opišemo nekoga ko je rigidan, pedantan, sitničav i opsesivan, nekoga ko ima potrebu za kontrolom nad svakim aspektom života. 

Na prvi pogled, biti opsednut kontrolom, a smatrati sebe religioznom ili spiritualnom osobom deluje potpuno nespojivo. Kontrola + religija = inkvizicija, kome je još to potrebno?

Zapravo, potreba za kontrolom kao da u potpunosti ubija pravu poentu spiritualnosti i religije. A koja je prava poenta spiritualnosti i / ili religije? E, na to ću pokušati da odgovorim.

PROČITAJ VIŠE


Živeti u horor filmu: A kao Anksioznost

Avgust 22, 2019

Wikipedia kaže sledeće: Anksioznost je nejasan strah bez očiglednog spoljnjeg povoda. Od straha se razlikuje zbog svoje neodređenosti, jer nije vezan za neki određeni objekat. U ovom neprijatnom osećanju dominira iščekivanje neke neodređene nesreće. Kada se događa često, ometa afektivni život i osećanje dobrobiti ili je na drugi način maladaptivno, poznata je kao anksiozni poremećaj.

Možda je trebalo da izaberem neku lepšu temu za početak. Nešto veselije, na primer Kako da zavolite sebe u 3 laka koraka ili Pet načina na koje će ljubav spasiti svet. Međutim, ja volim da počnem od početka, a anksioznost, pored toga što počinje prvim slovom azbuke, takođe predstavlja sastavni deo skoro svakog mentalnog poremećaja, svakog životnog izazova i, uostalom, svakog života. Zato sam i odlučio da se za početak pozabavim baš ovom temom, jer…

PROČITAJ VIŠE

Umesto uvoda…

Jul 15, 2019

Odmah da se razumemo, izraz Psihomehaničar nisam smislio ja. Psihomehaničar je pesma sa istoimenog albuma grupe Strip. Sećam se da sam taj album kupio iste godine kada je i izdat, 2008, i da sam ga slušao dok sam čekao rezultate prijemnog ispita i lupao glavu “da li ću upasti na psihologiju?” Verovali ili ne, upao sam, a nakon četiri (i po) nimalo lake godine sam i diplomirao.

Iako na mojoj diplomi ne piše Psihomehaničar (već “samo” dipl. psiholog) ipak sam odlučio da ceo vizuelni identitet bloga bude inspirisan pesmom Psihomehaničar i spotom za istu. Znaaaam, znam pesma je bila aktuelna pre više od 10 godina, ali hej, retro je uvek u modi.

Da se razumemo još nešto: pokretanje bloga o psihologiji je nešto što sam želeo već neko vreme. Sve sam lepo osmislio: pastelne boje, ja koji se smešim sa stranica i zračim pouzdanošću i tu i tamo neki inspirativni citat nalepljen na fotku nekog smirujućeg predela, jer ljudi to vole. Čak sam i napravio čitav sajt na taj fazon, međutim…

PROČITAJ VIŠE